year_one_small DE OPEL CALIBRA
Het verhaal van deze fantastische auto begint in 1989.
1989
Op de Frankfurt Motor Show is Opel van de partij met een nieuwe coupe.Diegene die het voor elkaar hebben gekregen om een glimp van de auto op te vangen vertellen een verrassend verhaal. Ze hebben het over een auto zoals nog niet eerder is gezien. Sterk, elegante lijnen, maar genoeg ruimte. Dit alles met moderne technieken en tegen een betaalbare prijs. Een nieuwe naam ligt op ieder zijn lippen... Calibra.
year_two_small
year_three_small 1990
Aerodynamische auto's kunnen mooi zijn. Alleen vaak zijn ze te laag, in elkaar geduwd en uiten hun sportieviteit vaak in een heel klein interrieur, 2 zits en nauwelijks koffer ruimte. Maar de Calibra is anders. Met 's werelds beste trek coefficient van 0.26, de coupe is slank, maar heeft genoeg ruimte voor 4 volwassenen en 300 liter bagage. De sleutel van het succes is de Calibra's "fun + function" faktor, waardoor er in het eerste jaar van de productie maarliefst 29,431 verkocht werden.
1991
De Calibra gaat ver boven iedereens verwachtingen. De vraag is grooter dan Opel aan kan, een record aantal van 67,443 auto's worden gefabriceerd in 1991. Maar in plaats dat ze op een laueren gaan rusten gaan de Opel technischie door met hun magie en veranderen op die manier de Calibra in een sterk symbool voor hun merk. De Calibra Turbo heeft een turbocharged vier-cylinder motor, 150 KW (204 pk), zes versnellingen en vier wiel aangedreven. Met de 245-km/h-coupe, begeeft Opel zich op een terein dat eerder alleen voor exotische sportauto's was weggelegd.
year_four_small
year_five_small 1993
Het klassieke design van de Calibra inspireert de individualist. Opel Ontwerpers komen deze mensen tegemoet met de zogenaamde "Color Edition", een speciale versie van de coupe in ongebruikelijke kleuren. Ze restylen het gehele interieur met een nieuw fris uiterlijk en luxe leer, verder krijgt hij nieuw ontworpen extra licht metalen velgen. Hoewel de Calibra inmiddels een veel geziene auto is verveelt hij nooit.
1994
In het vijfde jaar van de productie van de Calibra wordt er een nieuw gezicht toegevoegd aan de Calibra familier. Opel's eerste V6 motor verschijnt in coepe land. De torquey 2.5-liter V6 levert een uitstekende prestatie, met zijn 125 KW (170 pk) schiet deze Calibra van 0 naar 100 km/h in 7.8 seconde. De V6 opent ook het tijdperk van de milieu bewuste ECOTEC power motoren, met een nieuwe 100 KW (136 pk) 2.0 16V gebaseerde moter vervangt hij de voormalige 85 KW (115 pk) 8V versie.
year_six_small
year_seven_small 1994
Terwijl concurenten reageren met soortgelijke coupes en de Calibra's markt segment behoorlijk druk begind te worden, gaat Opel door. De designers gaan aan de slag en halen alles uit de kast om een nieuw coupe te creeren. Het resultaat de nieuwe baby van Opel is de Tigra geboren in het najaar van 1994. Klanten reageren enthosiast en kopen 68,000 Tigras in het eerste jaar van de productie. Later staat hij op het punt het markt aandeel van de Calibra over te nemen met tot dan toe een verkoop van 160,000 auto's.
1996
Met zijn naderende pensioen, wordt de Calibra ook nog even een sport kampioen. De nieuwe 500 pk sterke 4 wiel aangedreven V6 motor brengt de Calibra naar negen overwinningen in de German touring Championship (DTM). Aan het einde van het race seizoen is Manuel Reuter de kampioen bestuurder en Opel de kampioen fabricant. Wat is nou een betere manier om afscheid te nemen?
year_eight_small
year_nine_small 1997
Zelfs de mooiste en meest succesvolle auto's worden op een dag uit de productie genomen. Op dat moment zijn er exact 238,647 Calibra's verkocht wat maar weer opnieuw de populariteit van deze auto aangaf, Opel had zelfs extra productie capaciteit in Finland ingezet in 1991 om aan de massale vraag te kunnen voldoen. Al lang voordat de laatste Calibra in de zomer van 1997 van de band zou rollen was het voor iedereen al duidelijk dat het elegante design van Erhard Schnell een classieker was geworden.
1997
Het einde van de Calibra, maar de Tigra brengt uitkomst. Met deze compacte 2 + 2, gaat Opel door met het aanbieden van een unieke coupe. De Tigra heeft een onafhankelijke, prijs-winnende styling, goed ontwerp en genoeg bruikbare, variabele ruimte. Dit alles natuurlijk tegen een redelijke prijs. Het is al zeker dat ook de Tigra zijn plaats in de design history gaat innemen en als de tijd daar is zal Opel opniewuw met een andere coupe komen.
year_ten_small